sobota 12. dubna 2014

Háčkovaná vajíčka / Crochet eggs

Je to zvláštní, ale nikdy jsem vajíčka nezdobila háčkováním. Až do minulého týdne. Tato budou viset u mne doma, jsou v něžných barvičkách, háčkováno ze Sněhurky a Sněhurky ombré.

K háčkování oblečků na vajíčka mě donutil  až fakt, že moje maminka si pověsila na větvičky ve váze otřesná plastová vajíčka všech barev. Tak jsem jí je sebrala a takto za dva dny vrátila:
Při výběru vzoru jsem se inspirovala na netu, ale postupovala jsem podle sebe. Základem jsou dvě kolečka, která háčkuju následujícícm způsobem:
1.ř. : 8 ř.o. spojit do kroužku
2.ř. 12 x (1 dl.sl a 1 ř.o.)
3.ř. 12 x (3 dvakrát nahazované dl.sl. sháčkované dohromady, 5ř.o.) v první skupince uháčkujeme místo prvního sloupku 4 ř.o a v poslední skupince neděláme 5ř.o. ale 2ř.o. a jeden dl. sl. - tak máme nschystáno na další řadu a nemusíme přecházet pevnými očky doprostřed
4.ř. 12 x ( 5ř.o. 1kr.sl. do obloučku předchozí řady.
Když už mám čtyři řady druhého kolečka, tak v 5. řadě sháčkuju oba motivny dohromady - vždy 3 ř.o. kr.sl. do obloučku 1. motivku a další 3 ř.o. a kr.sl. do obloučku 2. motivku. Když mám sháčkovanou většinu obvodu, nacpu do "síťovky" vajíčko špičkou dolů a dokončím sháčkování. pokud jsou vajíčka větší, tak prostě ve 4. řadě můžete místo 5 ř.o. háčkovat 6 ř.o.
Ať se dílo podaří.

6 komentářů:

  1. Věruš krásně jsi ty plastová vajíčka přeměnila.... a ty tvoje jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, mám pocit, že ta "ombré příze to pozvedla, ale bílý základ je nutný, já jsem vajíčka přetřela barvou :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky moc, dneska finišuju s výzdobou, už se těším, jak to nafotím.

      Vymazat
  3. Věru vypadají náramně. Nikdy jsem háčkovaná vajíčka nedělala, ale možná je taky vyzkoužím. Ta příšerná plastová mám taky někde v nějaké krabici. :-D Díky za návodík. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že ta plastová máme všichni někde schovaná. Dnes už bych si plastovou dekoraci nekoupila, ale pře pár lety to vypadalo jsko dobrý nápad :) Doporučuju natřít na bílo a obháčkovat.

      Vymazat