pondělí 6. února 2017

Patchworková vitráž

Na lednovém sobotním šití našeho klubu jsme si s děvčaty vyzkoušely techniku vitráže. Moc jsme obdivovaly vitrážovou Madonu, kterou šila Ria. Ta byla tak hodná, že poskytla obrázek i šablony. Postup jsme tak nějak vypilovaly podle knížek. Katka a Eva přinesly mašinku na výrobu šikmého proužku Video jsem našla ZDE, ale protahování zakladačem je až od cca 11 minuty, připíchnutí konce proužku k žehlícímu prknu nám ukázala Katka a výrazně ulehčilo práci. Přehled ušitých obrázků najdete na stránkách našeho klubu.
Prý na vitráž existuje i drahý speciální proužek s lepidlem, ale určitě nebyl potřeba. Když jsem měla obavu z přesného umístění, pro jistotu jsem proužek stehovala. Zato jednotlivé dílky bylo potřeba umístit na patřičné místo oboustranně lepícím vlizelínem - příště budu lepit úplně vše, i okraj, zdá se mi, že modrý okraj je trochu zvlněný.
Madonku jsem dodělala teď o víkendu. Bohužel jsem už neměla šikmý proužekze zakladače, ale vyrobila jsem si ho pomocí špendlíku zapíchnutého v žehlícím prkně - názorné video ZDE.
Musím říct, že vitráž je dost pracná i nákladná, ale výsledek stojí určitě za to.
 Zezadu jsem tentokrát nenašila tunýlek, ale přehnula jsem dva čtverce a vytvořila trojúhleníkové kapsy. Jsou určené na provléknutí malé dřevěné lišty, ale dá se zde zachytit třeba i ramínko. Já jsem tuto vitráž zkusila i navléknout na obraz na zdi a vypadá to taky super.

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Díky moc, asi ještě nějakou vitráž spáchám.

      Vymazat
  2. Moc pěkné i barevně vyvážené. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Díky Zuzko, dívala jsem se na tvoje stránky, chtěla jsem i komentovat, ale vadí mi tam to nastavení přes google +, jinak máš hezký blog a ta sukýnka z KF látek je super.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Thank you very much, I want to make more, it could be a nice present.

      Vymazat