pondělí 10. července 2017

Zero Waste aneb ekologicky v koupelně

Další z mých příspěvků na ekologické téma se bude týkat koupelny. Postupně vyměňuji některé produkty za ekologičtější varianty, nejlépe nebalené v plastu. Přemohla jsem nutkání všechno vyházet a obměňuji opravdu postupně. Nejzajímavějším krokem bylo vytáhnutí všech kosmetických a koupelnových přípravků ze skříňky. Vzadu bylo ale pokladů! Jak byla někde akce, už jsem kupovala ve velkém. Je mi hanba, ale některá tělová mléka byla i prošlá... prostě jsem zapomněla, že je mám. Jsem zvědavá, jak dlouho budu svoje zásoby spotřebovávat, teď je mám v krabici hezky na očích.

Tyhle věcičky ale došly během dvou měsíců, tak se můžu pochlubit jejich eko náhradou.

1. Vatové tyčinky z DM drogerie - bez plastů držátko je papírové, dají se i kompostovat. Když jsem je v obchodě hledala, tak ani prodavačka to netušila, luštila jsem německý popisek.
2. Dřevěné zubní kartáčky - štětinky jsou podle mne umělé, ale i tak z nich mám radost. Koupila jsem i dětský Zuzce, ale zatím ho nepoužívá, má ještě zánovní plastový.
3. Odličovací tamponky - vlastní výroba, háčkované ze zbytků bavlněných přízí, lepší jsou ty málo kroucené. Pro zájemce přidávám i návod, jsem z nich nadšená a kamarádky už se taky chytly :). Jen pozor! Při praní je dát do pračky vždy v sáčku na praní spodního prádla a pro jistotu i spočítat, ať je nelovíte z útrob pračky.

Pro zájemce přibližný návod:
1. řada do kroužku ze 4 ř.o. uháčkujeme 15 dl. sl.
2. řada: střídáme VVI
3. řada střídáme VI

Neodolala jsem a už si koupila i nějakou kosmetiku, alespoň na zkoušku. Většinu jsem kupovala v Brně (Brána ke zdraví, Orlí ul.), ale poměrně slušný výběr je i v DM drogerii. Takže zatím jen:
Rakytníkový krém v krásné plechové krabičce od Naturinky, odličovák od Saloos a tuhý šampon bez obalu taky od Naturinky.

A teď něco pro intimního, hodně jsem zvažovala, jestli to sem vůbec dát. Už skoro půl roku používám místo vložek menstruační kalíšek. Kdo nezná, informace ZDE. Přiznám se, že ze začátku jsem byla motivována spíše finanční úsporou a zkušenostmi kamarádky Evy. Po počátečních potížích jsem se vše správně naučila, ale pro jistotu jsem si ušila i látkové intimky. Kalíšek mohu vřele doporučit. Nejen, že za čtvrt roku jsem měla finance zpět, ale během svých dnů nemám žádný odpad.


Třeba jsem někoho z Vás inspirovala :).

5 komentářů:

  1. Verko, menstruacni kalisek jsem si pred casem taky poridila- spis jsem myslela na cestovani nez na financni usporu, a behem par mesicu jsem dozrala k prechodu, tak jsem ho ani poradne nevyuzila. A musim priznat, ze jsem se ani pri pouziti necitila komfortne (dcery rikaly:bodejt by jo, kdyz nesneses ani tampony) Jinak ti preji dalsi napady na zivot bez odpadu. My jsme v trideni, domaci recyklaci, kompostovani atd. dospeli tak daleko, ze mame 3-clenna rodina za tyden tak 1 tasku smesneho odpadu. Pekne prazdniny. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Mně osobně to trvalo tak 3 měsíce, než jsem se s kalíškem naučila zacházet, taky jsem zkrátila stopku, takže teď dobrý. Největší plus vidím v stop stavu nákupu pití v plastu, to dodržujeme přísně, když si syn koupí občas něco, tak to schovává, abych nenadávala :). Náš odpad se smrskl na 1/3, a to bývala popelnice planá až přeplněná. Hlavně ale musím hodně redukovat a vyhazovat věci. To je běh na dlouhou trať.

      Vymazat
  2. Děkuji za skvělý tip. Vatové tyčinky musím v DM pohledat. Kalíšek je k nezaplacení. Mně vyhovuje ten komfort-ráno zavedu a večer vyleji. V práci vůbec neřeší... Třídíme odpad, to jooo, ale pořád je ho hodně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Momentálně se snažím vyměňovat přípravky z drogerie za ekologické. Takže hodně ocet, soda a do Brna to mám kousek, dá se tam načepovat do vlastních nádob celá řada yellow and blue.

      Vymazat