pondělí 13. května 2013

několik patchworkových tipů

Na jednom blogu v angličtině jsem našla zajímavou akci. Geta navrhla několik otázek a každý se může podělit s ostatními o užitečné patchworkové tipy a triky. Kliknutím na obrázek se dostanete na její stránky a můžete si projít příspěvky všech zúčastněných. Nejdříve jsem si netroufala se zapojit, přece jen nejsem zkušená švadlenka, ale třeba právě moje tipy pomůžou někomu, kdo začíná.Tak tedy po anglické verzi ještě česky:

 Tip pro organizaci látek:
Také slintáte nad fotkami ze zahraničí, kdy mají švadlenky své "studio" (ne pracovnu, rovnou studio!) s krásnými skříněmi plnými láteček, vše hezky vyrovnané a sladěné podle barev?  No tak já taky. Látky ale nakupuju po metrech, půlmetrech a někde jsem viděla tento skvělý fígl. Látku složíte na šířku, namotáte na dlouhé PW pravítko, pak je vysunete a složenou látku ještě přeložíte. Jednoduché, a dostanete úhledné balíčky stejných rozměrů. No a odstřižky skladuji samozřejmě v plastových krabicích (ano, jíme hodně zmrzliny :))



Šicí stroj
Když jsem před 17 lety kupovala na půjčku stoji Toyotu, o nějakém patchworku jsem nic netušila. Později pro mne byl patchwork sešívání dílků k sobě. Můj svět se změnil, když jsem v kursu u Bellet viděla, jak funguje volné quiltování a jak používat různé patky. Minulé Vánoce jsem si objednala přes internet krabičku Toyota Footwork Kit, kde byla kráčející patka, čtvrtpalcová patka, patka na volné prošívání atd. Skvělý dáreček jsem si to nadělila, všem doporučuji především kráčející patku, už nikdy nebude mít při prošívání "vrásky" nahrnuté látky. Dalo  sice práci, zjistit, zda něco podobného existuje pro můj stroj, ale nelituju, že jsem koupila celou sadu, i když původně jsem chtěla jen tu kráčející patku.

Další pomůcky
Leta letoucí jsem vystřihovala nůžkami trojúhelníčky a sešívala. Teď nedám dopustit na  otočný řezák a řezací podložku. V poslední době také hodně používám "gumovací" pero Friction, které má každý prvňák. Po vyžehlení jeho čára zmizí.



Tipy pro ruční prošívání
Kupte si kvalitní látku určenou pro patchwork a už nikdy nebudete chtít prošívat ty obyčejné. Jehla klouže úplně bez námahy. Zahraniční látky sice stojí kolem 250 kč metr (šířka 110), ale jsou i výprodeje a fakt to stojí za to.  Nejsou to jen reklamy obchodníků.
No a čím prošívám? Originál nitě zatím nepoužívám. Docela mi vyhovuje riflová bavlněná nit, ale některá děvčata prošívají i perlovkami nebo Sněhurkou. Ruční prošívání je od toho, aby stehy byly výrazné.

Moje návody.
Zatím mám jen jeden nafocený návod zde. A deka, která takto vznikla je momentálně moje nejoblíbenější. Snad proto, že jsem barvy k kombinovala sama a s výsledkem jsem moc spokojená. Tyhle látky nejsou zahraniční, prošívala jsem na stroji.


Můj nejoblíbenější návrhářka / bloggerka je určitěy Bonnie Hunter, na svých stránkách má hodně návodů. Sice v angličtině, ale s nafocenými postupy, takže určitě doporučuji, mrkněte se  zde. Určitě jejím scrapovým dekám propadnete. Já jsem navíc i pyšnou majitelkou dvou jejích knih.

Na závěr doufám, že se vás moje tipy zaujaly. Jestli ano, napište komentář a já budu uveřejňovat klidně další. 

10 komentářů:

  1. Děkuji Věro za Tvoji stručnou historii i součastnost. Vidím že čteme stejné blogy a používáme stejné triky - třeba ten na skládání látek. Díky Bonnie Hunter šiji scrapové deky a naučila jsem se od ní spousty jiných triků. Jen ty krabičky od zmrzliny nepoužívám na látky ale na mašle. Látek a zbytků a nařezaných pruhů mám už tolik, že se mi do tak malých krabiček nechtějí vlézt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, možná mám Jitko ten trik s pravítkem od tebe, fakt už nevím, na kterých stránkách jsem to viděla. Ale je fakt, že ty nejjednodušší tipy člověk těžko hledá, každá blogařka už počítá s tím, že "tohle" všichni znají. Proto jsem se odhodlala přidat se k téhle skvělé akci. Jinak systém skladování od Bonnie je úžasný, ale jaksi se nedážu přimět nařezat všechny zbytky na pruhy, ještě si je syslím dál :).

      Vymazat
  2. Jasně Věruš, tipy se vždycky někomu hodí:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Každá rada se hodí, díky za tip s pravítkem.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, těším se na další rady. Sice nejsem žádná patchworkářka, jsem ráda, že ušiju obyčejný povlak na polštář, ale určitě se ráda dozvím něco o šití. Jitka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, výborná věc - s tím pravítkem jsem to viděla poprvé a bezvadné. Na odstřižky jsem viděla, že většinou ženské používají plastové boxy s víkem z Ikea.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji všem za komentáře, určitě časem přidám další triky, díky akci Quiter´s favorites jsem se dozvěděla další zajímavé nápady a některé určitě budu používat.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, skládání látek podle pravítka je dobrý nápad, možná jednou začnu používat.
    Jen malé upozornění na to pero Pilot, inkoust se znovu objeví v teplotách pod nulou, u patchworku by to nemělo ničemu vadit, ale bacha na značení např. na kabelkách, to by se člověk mohl v zimě divit:-)
    Přidám taky jeden svůj malý tip pro začínající švadlenky (ty zkušenější určitě znají). Je výborné pořídit si dlaňové nůžky a mít je na mašině na veškeré odstříhávání nití. Stačí obyčejné, stojí tuším do stovky, ale člověk jen chytí a už může nit odcvaknout, proto jim říkám cvakačky.

    OdpovědětVymazat
  8. To s tím pravítkem je chytré, Já si to tak komplikuji a přitom jsem to mohla mít tak rychle. :-) A jak píše Zuzka, cvakačky patří mezi mé oblíbené.

    OdpovědětVymazat
  9. tipy se mi líbí moc a i když nejsem "pečvorkářka" určitě se hodí, skládání látek je úplně boži, vypadá to pak jak u profíků

    OdpovědětVymazat