sobota 3. května 2014

Flic Flac

Dnes jsme se s děvčaty opět sešly na sobotní šití. Tématem byl flic flac. Hodně z nás ho ještě nezkusilo a taky jsme diskutovaly o tom, kolik odpadu při šití vzniká. Shodly jsme se na tom, že záleží na šabloně. Tak jsem se důkladně připravila a vyzkoušela různé šablony. Tak tedy, platí přímá úměra – čím delší šikmá čára, tím větší čtverce musíte sešít na začátku a tím větší odpad při stříhání. Ale také více vykrojený (a hezčí) větrník. 
Nakonec jsem vybrala šablonu ze staršího časopisu Anna patchwork, ale na tomto odkazu je šablona na méně vykrojený flic flac

 Postup mám nafocený na tomto krásném věnci, který jsem prostě musela vyzkoušet.
Tady je postup:
1. Sešijeme čtverečky.
2. Podle šablony překreslíme čtverce:
3. Vystříháme dílky a každý o kousek otočíme.
4. A pak už stačí jen sešít. Při stříhání sice vznikne "odpad", ale jsou to čtverečky, které dál bez problémů využijete

S děvčaty jsme sešívaly jen 9 čtverců 15x15 cm, s lemem širokým 10 cm a vznikly krásné základy polštářků. Je moc zajímavé vidět, jak různé kombinace barev vypadají. Hodně záleží i na lemu/okraji:





4 komentáře:

  1. moc, moc děkuji za tento fotonávod - už dlouho se odhodlávám vyzkoušet tento vzor, ale zatím jsem vždy uhnula...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, Jani. Já to šila taky poprvé. Šablonku s otočeným křížkem si můžeš udělat i sama. Já jsem udělala větší a pak jsem ji zkusila nakreslit na látku a změnšila, aby byl odpad co nejmenší. Tak držím pěsti, ať se zadaří.

      Vymazat
  2. Ahoj Věrko,
    moc se Ti věnec povedl! Vypadá úžasně!!! A ostatním holkám se se to taky moc povedlo!!! Prostě super!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Katko, ta tvoje šablona měla úplně stejný úhel jako ta v Anně, tak jsme to obkreslovaly podle Anny, to šlo líp. Nikdo z přítomných neměl čtvrtpalcovou patku, tak jsme si šablony přizpůsobily..

      Vymazat