pátek 17. června 2016

Jak prošít velkou deku na běžném šicím stroji.

Dnes jsem Vám nafotila, jak prošívám velkou deku. Není to nic objevného, ale dobře si vzpomínám na své začátky, kdy jsem na velkou deku sháněla extra široký vatelín a vůbec mi nedošlo, že to nedostanu pod rameno stroje. Tenkrát mi poradila nějaká dobrá duše v diskuzi Patchwork na Dámě, tak snad se tento návod s fotkami bude taky někomu hodit :).
 Top deky je rozdělený na dvě části, nejlépe v půlce. Mně se zde kvůli vzoru (Minecraft, creeper) hodilo rozdělení na větší a menší kousek. Obě části klasicky prošijeme jako sendvič, ale u strany, kde se budou části sešívat, necháme min 10 cm nedošitých. Já jsem prošívala meandry a neprošitých mám 10-20 cm, jak mi to ve vzoru vycházelo.
Potom otočíme a zavíracími špendlíky přichytíme vatelín spolu se spodní látkou (tedy výplň i zádíčka) tak, abychom měli volný jen top. Normálně sešijeme na stroji k sobě.
V dalším kroku potřebujeme spojit vrstvu vatelínu - výplň. Opět přepícháme špendlíky, které teď přichycují pouze látku zadní strany - zádíčka. Oba konce vatelínu se překrývají.
Vatelín sestřihnu, ideálně trochu do vlnovek, aby se nevytvořil ani náznak nějaké rýhy po spojení. Sešiji k sobě stehovkou.
Nyní jen složím k sobě látku zádíček a přišiji skrytým stehem. Nafotila jsem část deky, kde je jiná látka, abyste viděli ten rozdíl.
Teď je vše spojeno s zbývá jen prošít jen ten zbylý pruh.
Pokud si vše pečlivě nastehujete nebo hustě přichytíte špendlíky, bude prošití bezchybné, i když je potřeba to trošku hlídat. Začínám uprostřed neprošitého pruhu a jedu na jednu stranu, pak opět zprostředka ke straně. Čím hustější prošití, tím častější možnost, že se na látce zádíček udělá při prošívání nějaký sklad. Mně se to však podařilo krásně a výsledná deka v rozměrech 2,2 m x 2 m už je u svého nového majitele. Fotila jsem alespoň v obýváku, mezi stolem a gaučem :). Na šikmý proužek jsem využila zbytky zelených látek a vypadá to zajímavě. I při pečlivé prohlídce by nikdo neřekl, že se prošívalo zvlášť.


6 komentářů:

  1. klobouk dolů, Věrko, s tímhle jsem vždycky bojovala, pak jsem si vypracovala vlastní verzi QAYG a nakonec ke kulatinám dostala long arm, takhle krásně bych to nedokázala
    tobolka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Jani, long arm, to teda závidím. Brala bych to hned, ale spíš bych měla plánovat pořízení nového stroje. Moje dvacetiletá Toyota mi spadla ze stolu, ale probrala se. Už se těším na prázdniny, co doženu šítí - snad :))

      Vymazat
  2. Věrko, kdybych použila tvůj návod, nemusela bych mít ještě dnes propíchané prsty. Prošívala jsem velkou deku ručně "sněhurkou".
    Au,au, už nikdy. Ještě musím olemovat, ale raději šiju s Aničkou ptačí deku. Zdravím Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Maruško. Postup jsem vlastně fotila pro holky v klubu, bez obrázků jsem to nedokázala popsat. Nemysli si, taky prošívám ručně perlovkou, ale už jen výrobky ze zahraničních látek, tam to jde krásně. Když si vzpomenu, jak jsem ručně prošívala před 15 lety tuhé bavlny, kolikrát jsem musela jehlu chytit kombinačkama, abych ji vůbec vytáhla :)))

      Vymazat
  3. Jsem onou objednavatelkou deky (a taky polštářků a sedacích krychlí :-)). Deka je obrovská (syn ji užívá jako deku či koberec na hraní, je mu velmi příjemná na dotek), nádherná, velmi precizně provedená, výborně barevně sladěná. Polštářky také perfektní a zítra si jedeme pro krychle. Už se těšíme! Barbora

    OdpovědětVymazat